Statik yöntemle gerçekleştirilen yersel tarama uygulamalarında tarayıcıdan obje üzerine gönderilen lazer pulsunun gidiş dönüş süresinden faydalanarak obje yüzeyine ait tüm detaylardan (XYZ) koordinat bilgisi içeren çok yoğun 3 boyutlu nokta bulutu verisi elde edilir. Oldukça hassas doğruluğu olan bu nokta bulutlarından mimari ve mühendislik proje formatlarına uygun vektörel veriler elde edilir. 2 Boyutta da çizim yapılabilmesi için istenilen yüzeylerden kesitler alınarak sayısal görüntü (ortoimage) oluşturulur. Bu sayede 3 boyutlu veri 2 boyuta en doğru şekilde indirgenmiş olur. Lazer tarama ile taranan yüzeylerde m²'ye yüzlerce nokta düşer. Gerek 3 boyutlu nokta bulutu verisi üzerinden gerekse 2 boyutlu olarak üretilen ortoimage görüntülerden 1 e 1 ölçekte çizim yapmak oldukça kolaydır.
HIZLI VE DOĞRU ÇÖZÜMLER
Yersel Lazer Tarama konusunda edindiğimiz tecrübeler sonucu gerek mimari gerekse mühendislik çalışmalarında doğru ekipmanla çalışmanın önemini çok iyi biliyoruz. Bu nedenle tarama hızı, tarama mesafesi veri doğruluğu, veri değerlendirme yazılımı gibi kriterleri değerlendirerek en son teknoloji ürünü; 1200 khz tarama hızı olan ve 800 m mesafeden 5mm hassasiyette veri alabilen lazer tarama cihazını bünyesinde bulunduran ilk firmayız. Bu kriterleri belirlerken amacımız hem mimari çalışmalarda ( yoğun veri ve hızlı tarama) hem de mühendislik çalışmalarında (baraj, maden, köprü gibi uzak objeler) hızlı ve doğru çözüm üretebilmektir.
UYGULAMA ALANLARI
MİMARİ PROJELER
Arce Lidar; Mimari ölçümlerde ve kültürel miras kayıtlarında rölöve projeleri için gerekli olan yüksek geometrik doğruluklu yoğun nokta bulutu ve ayrıca ortoimage (nokta bulutu ile eşleşmiş ölçekli fotoğraf) görüntülerinin oluşturulması konusunda uzman ekibiyle hizmet ve çözüm sunmaktadır.
Bina cephe ölçümleri
Sokak silüeti taramaları
Arkeolojik alanların hassas ölçümü
CAD Çizimine hazır renkli ortoimage üretimi
Anıt eser ve sivil mimari eserlerin rölöve projeleri
Kale, sur, su kemeri gibi taş yapıların rölöve projeleri
MÜHENDİSLİK PROJELERİ
Günümüzde mühendislik ölçümlerinde kullanılan yöntemlere göre çok daha hızlı ve pratik yöntem olan 3 boyutlu lazer tarama yöntemi ile yol, köprü, baraj, tünel, gemi inşası, dış cephe uygulaması gibi mühendislik projelerinin oluşturulmasında ihtiyacınız olan en doğru veriyi en hızlı şekilde temin ediyoruz.
Karayolu, demiryolu projeleri
Gemi inşaa ve onarım projeleri
Dış cephe giydirme projeleri
İnşaat projeleri, maden sahaları, taş ocakları, döküm alanları, çöp atım sahaları
Endüstriyel alanlar, fabrika iç mekanları, enerji santralleri
Tersine mühendislik (Objeden proje üretme)
Kale, sur, su kemeri gibi taş yapıların rölöve projeleri